Weetjes

Hogere Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen wordt verlengd voor aanvragen tot eind 2025

De verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) zou terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro vanaf 2024. Dat wordt nu eind 2025.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Nu ook in de woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig je perceel is

De woningpas breidt uit. Je kan met de tool 'groenblauwpeil' berekenen of je perceel bestand is tegen felle regen en droogte, en deze score toevoegen aan je woningpas

Actueel

lees meer

Renovatieverplichting voor woningen en appartementen

Wie vandaag een huis of appartement met EPC-label E of F koopt, is verplicht om binnen de vijf jaar een energierenovatie uit te voeren, zodat het label minstens op D aftikt. Het is wel nog beter om meteen voor een label B of A te gaan.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Fluvius: wijzigingen 2023

Fluvius licht enkele belangrijke wijzigingen toe inzake elektriciteit, aardgas en digitale meters

Actueel

lees meer

Nieuw in 2023

Een nieuw jaar brengt altijd nieuwe wetten en regels. We hebben de belangrijkste (ver)bouw- en woning-specifieke veranderingen kort opgesomd.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Leningen en premies: stand van zaken 1 september 2022

Vanaf 1 september 2022 kan je de MijnVerbouwLening aanvragen en vanaf 1 oktober de MijnVerbouwpremie. Ook nieuw is de verlenging van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie tot eind 2023.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Woning verkopen of verhuren? Voortaan kan u de woningpas ook delen met iedereen

De nieuwe functie ‘publiek delen’ zorgt er voor dat kandidaat-kopers of kandidaat-huurders in een oogopslag alle nuttige informatie over de woning waarin ze geïnteresseerd zijn ontvangen.

Actueel

lees meer

Is het nog altijd interessant om je bouwproject nu uit te voeren?

Hoe herken je een goeie aannemer? En waarom is het nog altijd interessant om je bouwwerken nu uit te voeren, ook al stijgen de prijzen voor bouwmaterialen. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie vertelt je er alles over.

Actueel x Tips

lees meer

Maak je huis nu al klaar voor de toekomst: je verwarming

Met de 3de golf van de campagne 'Mee met de stroom' wil het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Asbestcharter

Wil je de asbestverwijderingspremie krijgen? Doe dan een beroep op een aannemer die het Asbestcharter ondertekende. Dat is een aannemer die veilig werkt en het asbest volgens de regels afvoert.

Actueel x Budget

lees meer

Premie voor thuisbatterij verlengd

De energie die je zonnepanelen produceren en die je niet meteen verbruikt, kan je opslaan in een thuisbatterij en later gebruiken. De Vlaamse regering heeft beslist de premie voor de thuisbatterij te verlengen tot eind 2024.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Btw 6 % - afbraak en heropbouw

Het verlaagde btw-tarief, 6% i.p.v. 21%, voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021, 2022 en 2023 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Dit was daarvoor enkel in 32 steden van toepassing. Er gelden specifieke voorwaarden.

6% btw x Actueel

lees meer

Hoe herken je een goede aannemer?

Bouwproblemen voorkomen is beter dan ze achteraf te moeten rechtzetten. Ga dus resoluut voor een vakman en een goed contract.
Onze checklist helpt je bij je zoektocht.

FAQ x Tips x Vakbekwaamheid

lees meer

Is je aannemer met alles in orde?

Je kan best nagaan of je aannemer de werken wel mag en kan uitvoeren én of hij geen schulden heeft. Dit geeft je meer zekerheid.

FAQ x Vakbekwaamheid

lees meer

Kies je voor een aannemer? Of voer je de werken zelf uit?

Waarom zou je voor een aannemer kiezen als je het zelf ook kan? Of biedt de vakman extra voordelen?

FAQ x Vakbekwaamheid

lees meer