Weetjes: Actueel

Is het nog altijd interessant om je bouwproject nu uit te voeren?

Hoe herken je een goeie aannemer? En waarom is het nog altijd interessant om je bouwwerken nu uit te voeren, ook al stijgen de prijzen voor bouwmaterialen. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie vertelt je er alles over.

Actueel x Tips

lees meer

Maak je huis nu al klaar voor de toekomst: je verwarming

Met de 3de golf van de campagne 'Mee met de stroom' wil het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) gebouweigenaars sensibiliseren om met een ruime blik op de toekomst hun verwarmingssysteem te bekijken. Dat is goed voor het klimaat en je portemonnee.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Asbestcharter

Wil je de asbestverwijderingspremie van Fluvius krijgen? Doe dan een beroep op een aannemer die het Asbestcharter ondertekende. Dat is een aannemer die veilig werkt en het asbest volgens de regels afvoert.

Actueel x Budget

lees meer

Nieuwe premie zonnepanelen in 2021

De zon schijnt gratis dus waarom de zonnestralen niet gebruiken om je eigen, groene stroom op te wekken? Zonnepanelen installeren is geen kost maar een investering. Je installateur berekent wat dit voor jou betekent.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Premie voor thuisbatterij verlengd

De energie die je zonnepanelen produceren en die je niet meteen verbruikt, kan je opslaan in een thuisbatterij en later gebruiken. De Vlaamse regering heeft beslist de premie voor de thuisbatterij te verlengen tot eind 2024.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Btw 6 % - afbraak en heropbouw

Het verlaagde btw-tarief, 6% i.p.v. 21%, voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021 en 2022 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Dit was daarvoor enkel in 32 steden van toepassing. Er gelden specifieke voorwaarden.

6% btw x Actueel

lees meer

Renovatiepremies 2021: wat verandert er?

Ook in 2021 geeft de Vlaamse overheid premies voor wie energetisch renoveert. Extra geld is voorzien voor PV-panelen, hoogrendementsbeglazing, buitenmuurisolatie aan de buitenzijde en voor dakisolatie en buitenmuurisolatie bij asbestverwijdering. Nieuw is voorts de labelpremie en het renteloos renovatiekrediet.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Wikifin.be: een antwoord op je geldgerelateerde vragen

Wikifin.be is een portaalsite van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Doelstelling van deze site is neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie ter beschikking stellen van de consumenten.

Actueel x Budget x FAQ

lees meer

Kom ik in aanmerking voor een (ver)bouwpremie?

Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, dan heb je in bepaalde gevallen recht op een premie van de overheid. Het premiestelsel in ons land is wel vrij ingewikkeld. De drie gewestregeringen hebben een eigen systeem uitgewerkt, telkens weer met andere inkomensplafonds, voorwaarden en premiebedragen. Deze worden regelmatig gewijzigd of aangepast. Ook de provincies, de gemeenten en de netbeheerders (voor elektriciteit of gas) geven in bepaalde gevallen premies.

Actueel x Budget

lees meer

Grondig renoveren loont!

Je wil renoveren, maar je ziet op tegen het uitpluizen van offertes, het zoeken naar een geschikte aannemer of het uitvlooien van de mogelijke premies? Laat je niet afschrikken! Grondig renoveren loont en hoeft zeker niet moeilijk te zijn.

Actueel x Tips

lees meer

Maak je verwarming winterklaar

De late zomer-begin herfst is het uitgelezen moment om je verwarmingsinstallatie in optimale conditie te brengen. Een correct geplaatste en goed onderhouden installatie heeft een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik, en dus de energiefactuur, dalen. Ook het risico op CO-vergiftiging daalt.

Actueel x Energiezuinig x Tips

lees meer

Rookmelders sinds januari 2020 verplicht in alle woningen

In alle Vlaamse woningen moeten sinds begin 2020 rookmelders geïnstalleerd zijn.

Actueel

lees meer

Energiekaart toont hoeveel zonnepanelen en windturbines er in jouw gemeente zijn

Op energiesparen.be/energiekaart kan je bekijken hoeveel zonnepanelen en windturbines er zijn in je gemeente, je provincie en Vlaanderen. Daarnaast vind je er ook terug hoeveel en welke energiecoöperaties actief zijn in je omgeving.

Actueel x Energiezuinig

lees meer

Overzicht van de energiepremies

Ook in 2020 kan je heel wat premies krijgen voor energiebesparende investeringen in woongebouwen. Alle aanvragen gebeuren via de netbeheerder Fluvius.

Actueel x Budget x Tips

lees meer