Weetjes: Budget

Lijst erkende aannemers na-isolatie buitenmuren

VEKA publiceert een lijst met alle erkende aannemers voor na-isolatie van buitenmuren via de binnenzijde. Enkel als je met zo'n aannemer werkt, kom je in aanmerking voor de MijnVerbouwPremie

Budget

lees meer

Nieuw vanaf 2024

De federale regering verlengt het verlaagd btw-tarief van 6% op warmtepompen en op de sloop en heropbouw, maar met beperkingen. Bijgevolg past ook de Vlaamse regering haar sloop- en heropbouwpremie aan.

6% btw x Actueel x Budget

lees meer

Hogere Mijn VerbouwPremie voor warmtepompen wordt verlengd voor aanvragen tot eind 2025

De verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) zou terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro vanaf 2024. Dat wordt nu eind 2025.

Actueel x Budget x Energiezuinig

lees meer

Asbestcharter

Wil je de asbestverwijderingspremie krijgen? Doe dan een beroep op een aannemer die het Asbestcharter ondertekende. Dat is een aannemer die veilig werkt en het asbest volgens de regels afvoert.

Actueel x Budget

lees meer

Wie draagt de kosten van de offerte?

Een offerte is in principe gratis. Maar je aannemer zal bv. kosten aanrekenen als hij een echte voorstudie moet maken.

Budget x FAQ

lees meer

Wat is een borgstelling en wat is het nut ervan?

Bepaalde wetgevingen, zoals de wet Breyne, verplichten de aannemer om een waarborg te leveren. Die waarborg dient als onderpand voor het nakomen van zijn verplichtingen tot de opdracht volledig is uitgevoerd.

Budget x FAQ

lees meer

Wikifin.be: een antwoord op je geldgerelateerde vragen

Wikifin.be is een portaalsite van de FSMA, de Autoriteit voor Financiƫle Diensten en Markten. Doelstelling van deze site is neutrale, betrouwbare en toegankelijke informatie ter beschikking stellen van de consumenten.

Actueel x Budget x FAQ

lees meer

Rekenmodule toont hoeveel uren je architect gewoonlijk werkt

Met de online rekenmodule van de KU Leuven bereken je hoeveel werkuren je architect gemiddeld presteert bij een nieuwbouw- of verbouwingsproject.

Budget

lees meer

Wat zijn de btw-tarieven in de bouw

In de bouwsector bestaan drie verschillende btw-tarieven, waarbij aan telkens andere voorwaarden moet voldaan zijn.

6% btw x Budget

lees meer

Vlaamse energielening voor kwetsbare doelgroepen

Bepaalde kwetsbare groepen kunnen een goedkope Vlaamse energielening afsluiten. Daarmee kunnen ze werken financieren waardoor ze energie besparen in hun woning.

Budget

lees meer

Kom ik in aanmerking voor een (ver)bouwpremie?

Als je een woning koopt, bouwt of verbouwt, dan heb je in bepaalde gevallen recht op een premie van de overheid. Het premiestelsel in ons land is wel vrij ingewikkeld. De drie gewestregeringen hebben een eigen systeem uitgewerkt, telkens weer met andere inkomensplafonds, voorwaarden en premiebedragen. Deze worden regelmatig gewijzigd of aangepast. Ook de provincies, de gemeenten en de netbeheerders (voor elektriciteit of gas) geven in bepaalde gevallen premies.

Actueel x Budget

lees meer

De verzekering gewaarborgd wonen

Wie een hypothecaire lening afsluit voor het kopen, bouwen of verbouwen van een woning, kan zich met de verzekering gewaarborgd wonen kosteloos verzekeren tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Zo helpt de Vlaamse overheid uw lening af te betalen als u een tijd niet kunt werken.

Budget

lees meer

Tips om bouwen betaalbaar te houden of te maken

Een aantal vuistregels om de kostprijs van je werken beter in te schatten en waar het kan, te beperken.

Budget x Tips

lees meer

Bereken het rendement van je zonneboiler

Met een zonneboilerinstallatie kan je op jaarbasis maar liefst 60% besparen op de energie die nodig is voor de verwarming van je sanitair warm water

Budget x Energiezuinig

lees meer

Mag je je aannemer helpen?

Je kan je aannemer helpen, als hij daarmee akkoord gaat en je duidelijke, schriftelijke afspraken maakt over de taakverdeling. Hou er wel rekening mee dat bepaalde voordelen enkel gelden als je werkt met een aannemer.

Budget x FAQ

lees meer