Nieuw vanaf 2024

6% btw op sloop en heropbouw woning

De federale regering verlengt het verlaagd btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw van een woning, maar met enkele belangrijke wijzigingen.

 

Vanaf 1 januari 2024 kunnen particulieren gebruikmaken van het tarief van 6 procent, op voorwaarde dat het over de enige en eigen woning gaat en met een maximumoppervlakte van 200 vierkante meter.

Projectontwikkelaars, bouwpromotoren en private investeerders die zelf slopen en bouwen, en daarna de woning verkopen aan een particulier, vallen uit de boot van het verlaagde btw-tarief.
Voor alle duidelijkheid: particulieren kunnen uiteraard wel met sleutel-op-de-deurbedrijven in zee gaan voor de sloop en bouw van een woning op hun eigen grond aan 6% btw.

 

Er gelden overgangsmaatregelen 

Wie zijn bouwvergunning indiende voor 1 juli 2023 kan nog tot eind 2024 van de tijdelijke maatregel die eind 2023 afloopt genieten zonder bijkomende nieuwe beperkingen. 

 

Wie nog uiterlijk eind 2023 een vergunning indient voor een sloop-en heropbouwproject in één van de 32 steden en gemeenten, kan een beroep blijven doen op het tarief van 6 procent tot eind 2024, zonder de nieuwe beperkende voorwaarde die ingaan op 1 januari 2024. 

Warmtepompen, zonnepanelen en -boilers

Het verlaagde btw-tarief van 6% op warmtepompen voor nieuwbouwwoningen krijgt een verlenging tot eind 2024.

 

Hetzelfde 6%-tarief voor zonnepanelen en -boilers voor nieuwbouwwoningen loopt eind 2023 af. 

 

In woningen van minstens 10 jaar oud (renovatie) blijft uiteraard het verlaagde btw-tarief van 6% behouden.

Vlaamse premie sloop en heropbouw

De Vlaamse regering besliste op haar beurt om de Vlaamse premie voor sloop en heropbouw te verlengen en uit te breiden.

 

Er gelden wel voorwaarden.

 

Zo geldt de maatregel enkel voor particulieren die zelf hun enige en eigen woning laten bouwen, met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter. Ze moeten de woning 5 jaar lang aanhouden als enige en eigen woning.

 

Bijkomende voorwaarde is dat de nieuwe woning niet wordt aangesloten op het aardgasnet. En je moet aantonen dat de sloop is uitgevoerd conform de eisen voor asbestverwijdering. 

Meer info vind je op de website van de Vlaamse overheid