Hoe 'duurzaam' is de locatie van je woning? Bereken het zelf met de Mobiscore

Na het EPC, het certificaat voor de energieprestaties van een huis, krijgen alle Vlaamse woningen nu ook een "Mobiscore". Die geeft aan hoe goed belangrijke voorzieningen bereikbaar zijn vanuit je woning. Maar fiscale of rechtstreeks financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast.

Kan je vanuit je woning makkelijk met bus of trein naar het werk? Zijn de dichtstbijzijnde scholen te voet of met de fiets bereikbaar? Of moet je altijd de auto nemen om aan een winkel te geraken? Het zijn maar enkele elementen die je mobiliteitscore, excuseer: 'Mobiscore', bepalen.

De Mobiscore geeft dus punten op hoe ecologisch duurzaam een woning gelegen is, net zoals het EPC dat al jaren doet voor de energieduurzaamheid. 

Als je bijvoorbeeld langer dan 25 minuten moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen, levert dat minpunten op. De Mobiscore houdt geen rekening met verplaatsingen met de auto omdat die als niet-duurzaam worden gezien.

"Het is vooral een sensibiliserend instrument om de milieu-impact zichtbaar te maken van verplaatsingen die mensen maken", zegt Brigitte Borgmans, woordvoerster van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. 

Fiscale of rechtstreekse financiële gevolgen hangen er vooralsnog niet aan vast. En niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren.

Hoe werkt het?

De Mobiscore is te berekenen via mobiscore.be. Je tikt je adres in en je krijgt een algemene score op tien. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.

Via de knop personaliseren kan je nog iets meer in detail berekenen hoe goed je huis gelegen is voor je dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.

Hoe wordt de score berekend?

Onder "Veelgestelde vragen" op de website wordt uitgelegd hoe de Mobiscore berekend wordt. Hiervoor wordt gekeken hoe dicht je bij voorzieningen zoals winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes woont.
Er wordt dan berekend wat de milieu-impact is van je verwachte verplaatsingen.  Die verwachtingen zijn gebaseerd op het onderzoek naar het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen.

Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer wordt gekeken hoe ver ze van je woning liggen en naar hun zogenoemde "knooppuntwaarde". Die meet hoe snel je met het openbaar vervoer vanuit het centrum van een dorp, gemeente of stad naar een ander centrum kan. Grote stations met goede treinverbindingen scoren bijvoorbeeld beter dan kleine stationnetjes waar amper treinen stoppen.

FAQ