Kan je een oude woning laten afbreken om er een nieuwe op te zetten met 6% btw?

Wie een oude woning laat afbreken om er een nieuwe op te zetten, betaalt hierop in principe 21% btw.

In twee situaties kan je wél genieten van het verlaagde btw-tarief:
 

Situatie 1

Wanneer de afbraakwerken voorafgaan aan werken die wel kunnen genieten van 6% btw, mogen de afbraakwerken ook met 6% btw gefactureerd worden.

 

Voorbeeld: de afbraak van 1 muur of een gedeelte van een muur om het salon te vergroten met een stuk bijbouw. Wel is er vereist dat alle andere voorwaarden voldaan zijn.


Zowel de oude dragende muren als alle wezenlijke elementen van de “oude” woning moeten bewaard blijven. De afbraak van één enkele steunmuur zal in principe geen probleem zijn om het verlaagde tarief toe te passen. Voor zover de heropbouw- of de bijbouwwerken kunnen genieten van het verlaagde tarief.

Situatie 2

De volledige afbraak van een gebouw en de daarmee gepaard gaande heropbouw van een woning kan in bepaalde stadsgebieden aan 6% btw.


Het zijn in totaal 32 stadsgebieden: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst.


Hiervoor is wel vereist dat je na de werken de woning uitsluitend of hoofdzakelijk als privé-woning gebruikt. Als bouwheer moet je daarenboven voorafgaandelijk een verklaring indienen bij het plaatselijke btw-controlekantoor, samen met een afschrift van je bouwvergunning en eventueel van je aannemingsovereenkomst(en). Een afschrift van deze verklaring moet je aan je aannemer bezorgen alvorens hij zijn factuur opmaakt.

Tijdelijke uitbreiding in 2021, 2022 en 2023

Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 wordt het verlaagde btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied.

 

Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m².

 

Meer info