Leningen en premies: stand van zaken 1 september 2022

Nieuw sinds 1 september 2022

Sinds 1 september is het mogelijk om de MijnVerbouwLening aan te vragen, voor investeringen in bijvoorbeeld isolatie of een warmtepomp. Bouwheren met een beperkt inkomen kunnen een krediet van maximum 60.000 euro krijgen met een korting van 3% op de rentevoet.

 

Naast de MijnVerbouwLening kan je vanaf 1 oktober via één online loket de MijnVerbouwpremie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen.

En binnenkort ook dit

Nog nieuw naar het einde van dit jaar is de hulp bij opmaak van een renovatieplan voor eigenaars van een appartement. Steun aanvragen kan zowel financieel als voor de opmaak van het plan. Verenigingen van mede-eigenaars met interesse, kunnen zich al melden bij de overheid.

 

Ook nieuw is dat de Vlaamse regering de knoop doorhakte om de sloop- en heropbouwpremie te verlengen tot eind 2023. De voorwaarden worden wel strenger. Zo moet de nieuwe heropgebouwde woning geen E30 maar maximaal E24 behalen.

Strengere normen vanaf 2023

Vanaf begin 2023 gelden er strengere normen rond energiezuinig bouwen en renoveren. Het aandeel hernieuwbare energie stijgt. Momenteel bedraagt die minimumhoeveelheid 15 kWh/m². Dat aandeel stijgt voor nieuwbouwwoningen naar minstens 25 kWh/m² en voor ingrijpende renovaties naar 20 kWh/m².

 

Heb je een bestaande woning of appartement aangekocht met een label E of F? Dan ben je vanaf 1 januari 2023 verplicht om de woning binnen de vijf jaar energievriendelijk te renoveren tot minimum een label D.

Info

Meer info vind je op www.energiesparen.be

 

Bron: De Zondag